Välkommen till Söderhamn

Välkommen till Söderhamn – Årets friluftskommun 2014!

Söderhamn är en skärgårdsstad och kustkommun i Hälsingland, endast 2 timmar norr om Stockholm. Här bor mer än 25.000 människor i staden, skärgården och på landsbygden. Med sitt strategiska läge efter kusten, över 1200 öar och spännande historia är Söderhamn ett givet besöksmål.

244 radhuspark_soderhamn

Söderhamn har mycket att erbjuda, från den vackra skärgården till de djupa skogarna och de blånande bergen. I Söderhamn möter hälsingeskogen havet. Landsbygdens åkermarker breder ut sig däremellan. Upplev naturen på cykel eller till fots, på leder och slingrande vägar eller längs kustremsan vid havet.

Här finns Sveriges femtonde världsarv, Hälsinge-gården Erik-Anders, som tillsammans med sex andra gårdar i landskapet utgör ett av UNESCOs världsarv. Erik-Anders är ett stolt bondeslott som bjuder besökaren på en resa i tiden. Stadsmuseet berättar om stadens bränder, plundringar och återuppbyggnad. Sommartid exploderar parkernas stad i blomsterprakt. Längs kusten njuter du av vår vackra skärgård, besöker ett fiskeläge, tar turbåten för sol och bad eller upplever den unika naturen. Boka egen stuga vid havet på en ö eller vid Stenö camping.

Centrum fylls av evenemang hela sommaren och butiker och caféer bjuder på personlig service. Söderhamn utsågs 2014 till Årets friluftskommun, dessutom rankas vi som nummer två bland landets båtkommuner.

I Söderhamn finns ett brett utbud av föreningar och idrottsanläggningar. Hällåsen är kommunens största idrottsanläggning. Här finns fotbollsarena, friidrottsanläggning, tennishall, en utomhusanläggning för bandy, en ishockeyhall och ett utbyggt elljusspårsystem för längdskidåkning och löpning.I staden och dess utkanter finns moderna orienteringskartor och ett flertal märkta gång- och cykelleder.

På Hällåsen hittar du även Aquarena simhall, med gym och skyttehall. I Aquarenas lokaler har också Hälsinglands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna och Hälsinglands fotbollsförbund sina kanslier.

Söderhamns IF är en anrik förening som firar 119 år under 2015. Föreningen har genom åren haft flera olika sektioner, men är idag en specialklubb för friidrott med en omfattande barn-och ungdomsverksamhet och har fostrat många framgångsrika friidrottare genom åren. Klubben har också under de senaste åren genomfört ett flertal stora fridrottsarrangemang, bla USM 2014.

Söderhamns IF och Söderhamns kommun hälsar välkommen till Söderhamn!

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se