Malmö AI segrare i SM-pokalen

 

Kampen om att bli Sveriges bästa SM-klubb i friidrott för seniorer, juniorer och ungdomar inleddes under inomhussäsongen och har pågått i åtta månader fram till den gångna helgens terräng-SM på Öland. Malmö AI kopplade greppet redan i vintras och har varit i ledning sedan dess, och även om ledningen relativt stor så avgjordes det inte definitivt förrän på gräset på Ekerums golfbana. Ullevi låg tvåa inför terräng-SM och plockade in elva poäng, trean Hässelby gick +32 på MAI och Spårvägen hela +51.

Men till slut vann Malmö AI på 402 p före Ullevi 375 och Hässelby 371 och blev därmed historisk vinnare av SM-pokalen som i år delas ut för första gången.

– Vi är otroligt glada över den breda verksamhet vi har och att vinna SM-pokalen var ett uttalat mål inför 2018, säger Mikael Wirstedt som är klubbchef i MAI.  

99 SM-medaljer

Totalt tog MAI hela 99 medaljer – 40 guld, 29 silver och 30 brons – varav 26 på seniorsidan (5 guld, 13 silver och 8 brons). Så det var juniorerna och ungdomarna som drog ett tungt lass. MAI:s alla SM-vinnare 2018.

Målet för nästa år är alltså givet?

– Att nå hundra medaljer 2019 blir inte lätt för det här året har varit riktigt bra. Det gäller verkligen att alla är hela och friska när det är dags för SM, säger Mikael.

MAI vann bl a manliga Standaret som från och med i år avgörs på Friidrotts-SM samt Lag-USM på hemmaplan och vi minns också Linus Thörnblads överraskande comeback som slutade med SM-guld i höjd i Eskilstuna.

I kampen om placeringarna bakom MAI höll Ullevi undan för Hässelby med mindre än fem poäng. Fyra slutade Spårvägen efter ett starkt terräng-SM där de var bästa klubb med 54 poäng. Den gångna helgen gick Tureberg förbi Upsala och slutade femma och Sävedalen avancerade två placeringar till tionde.

SM-pokalen delas ut på Friidrottsgalan i Stockholm den 29 november.

166 föreningar tog poäng vilket kan jämföras med 170 i fjol.

Om SM-pokalen och slutställning 2018

Text: Jonas Hedman