Kommentarer om hoppgrenarna

Storåkers kommenterar ett urval av friidrottsprofiler som deltager på Friidrotts-SM i Söderhamn:

 

Hoppgrenarna:

 

Manliga längdhoppet blir giganternas kamp mellan Hammarbys Michel Tornéus och Örebros Andreas Otterling. I vintras vid Inomhus-EM i Prag fick Michel i sin fjortonde start vid ett internationellt mästerskap stå högst upp på prispallen. Under utomhussäsongen har han haft en del skadeproblem och gör nu i Söderhamn sin tredje tävlingsstart i sommar. Därför blir längdhoppstävlingen vid Friidrotts-SM ett viktigt formtest för Hammarbysonen. Vid Inomhus-EM i Prag var det två svenskar på prispallen i och med att Andreas Otterling sensationellt tog hem bronset. Under sommaren har han flera gånger varit över åtta meter och dominerat den svenska manliga längdhoppsscenen. Andreas är dock fortfarande inte klar för VM i Peking och siktar därför på långa hopp i Söderhamn och behöver all hjälp han kan få från publiken!

 

Kvinnligt stavhopp har varit något av sommarens gren i svensk friidrott. Vid Junior-EM 22 i Tallinn slutade Hässelbys Angelica Bengtsson etta och Örgrytes Michaela Meijer tvåa. När Lag-EM Super League avgjordes i ryska Tjeboksary slog Angelica till med ett nytt fint svenskt rekord med 4.60 meter och årsbästat för Michaela är 4.52.  Ullevis Malin Dahlström har i sommar hoppat 4.55 och hon är tillsammans med ovan nämnda stavprofiler klar för start vid VM i Peking.  Även de unga talangerna från Hässelby SK, Elienor Werner och Lisa Gunnarsson, har visat framfötterna. Vid Ungdoms-VM i Cali i Colombia segrade Elienor och på europeiska Ungdoms-OS slutade Lisa tvåa. Alla ovan nämnda stavprofiler är med i startlistan så för att inte missa någon friidrottshistoria bör ni följa denna gren!

 

När Lag-EM Super League genomfördes under midsommarhelgen slog svenska Erika Kinsey till med imponerande 1.97 i höjdhopp vilket kvalificerade henne för VM och gör friidrottsprofilen från Trångsvikens IF till femma på årets världsbästalista. Hon slutade även på en meriterande tredjeplats vid IAAF Diamond League-galan i Lausanne och hade ett bra försök på 1.98 vid Karlstad GP. Nu deltager hon på Friidrotts-SM i Söderhamn i sin sista tävling inför Världsmästerskapen i Peking. Det blir en intressant formtest för den sympatiska världsstjärnan!

 

Det har varit en krokig väg för Erika mot toppen efter hennes Junior-EM guld 2007 i holländska Hengelo. Men årets framgångar visar att kampen har varit värd all möda och det är många friidrottsvänner som har glatts åt hennes fina hoppning under sommaren.

 

Damernas längdhopp blir en hyperintressant gren. Den stora talangen Khaddi Sagnia från Ullevi har i år hoppat 6.72 och slutade fyra vid Junior-EM 22. Vi som följt denna stora friidrottsprofil från Göteborg vet dock att hon har högre kapacitet så vi får se vad som det blir för längdhoppsshow från Khaddis sida på Hällåsen… Närmast utmanas hon av Spårvägens Erica Jarder som bland annat har flera internationella mästerskapsfinaler på sin meritlista. I likhet med Andreas Otterling nosar Erica på en VM-plats och måste hoppa långt i Söderhamn för att göra Khaddi sällskap till den kinesiska huvudstaden. Vi får hoppas att längdhoppspubliken är riktigt taggad för att ge de aktiva full support!

 

Mer information om Friidrotts-SM och VM-uttagningar finner ni här: http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=18490 .

 

Karl Johan Bertil Storåkers

Söderhamn i början av augusti år 2015.

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se