Kommentarer om sprint- och häckgrenar

Storåkers kommenterar ett urval av friidrottsprofiler som deltager på Friidrotts-SM i Söderhamn:

 

Sprint- och häckgrenarna

 

Inom sprint- och häckgrenarna finner vi regionens stora hopp, Bollnäs FIK:s Joel Groth. Arbråsonen meddelade under torsdagen att han kommer deltaga på både 100 meter och 400 meter häck. Om vi analyserar formen hos flera av 100-meterslöparna är det inte en vild gissning att det kan bli mycket jämnt. Visst är Joel en av dem som kan blanda sig i guldstriden men det gäller även löpare som till exempel statistikettan Sulayman Bah från Ullevi, Tom Kling-Baptiste från Huddinge och regerande mästaren Odain Rose. Men som sagt, denna friidrottens formel 1-distans är mycket oviss vid årets Friidrotts-SM och det kan mycket väl bli en sensationell segrare… På 400 meter häck är Joel Groth favorit men det ska då beaktas att försöken blir hans tredje lopp på distansen i karriären. Mer rutinerade häcklöpare som till exempel Örgrytes Jonathan Carbe lär inte ge bort guldmedaljen gratis…

 

På 200 meter har Johan Wissman från Hässelby i år fått en nytändning efter att bytt tränare till sprintergurun Håkan Andersson. Hans årsbästa är 20.74 men han har kapacitet för bättre och har fått springa många lopp i motvind under sommaren. En annan intressant start gör Spårvägens Nil de Oliveira som är på väg tillbaka efter att haft det lite tyngre en tid med bland annat skadebekymmer.

 

Moa Hjelmer har en del skadeproblem och det blev tydligt i samband med till exempel BAUHAUS-galan, men hon gör på Hållåsen i fina Söderhamn ett sista försök att närma sig 23.20 på 200 meter och en VM-biljett.

I år har Hässleholms Elise Malmberg slagit igenom med dunder och brak på den krävande distansen 400 meter häck. Hon vann B-heatet vid Lag-EM med fina tiden 56.06 och har kvalificerat sig för start vid VM i Peking. En sagolik söndag i estniska Tallinn vann hon Junior-EM finalen på 400 meter häck med det nya personliga rekordet 55.88. Denna friidrottsprofil, som bor i Växjö, har en stark mental förmåga och kan säkert nå långt inom den olympiska huvudidrotten. I vardagen vägleds hon av ett spännande tränarteam bestående av Håkan Widlund och Ingela Nilsson och nu kan alla friidrottsvänner följa henne i en intressant start på Friidrotts-SM i Söderhamn!

 

Mer information om Friidrotts-SM och VM-uttagningar finner ni här: http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=18490 .

 

Karl Johan Bertil Storåkers

Söderhamn i början av augusti år 2015.

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se