Fredag

SM har rivstartat.......

Silver-Annika skrällde inför hemmapubliken Vilken rivstart det blev på SM i Friidrott som avgörs på Heden den här helgen. Storpublik redan första dagen kryddades med en rejäl hemmasuccé i stavhoppet. 

Guldet som Michaela Meijer bärgade var mer väntat än silverpengen. Angelica Bengtsson fick kramp på uppvärmningen och Meijer kunde knipa guldet tämligen enkelt på 4,60 meter. Hon gjorde ett försök på rekordhöjden 4,75 meter men var inte nära. I B-poolen som avgjordes ett par timmar tidigare vann IFK Helsingborgs Annika Jönsson i stor stil. Inte nog med att hon gjorde årsbästa med 3,87, hon tangerade sedan sitt årsbästa med 3,95. Hon var inte klar där. Det blev tre (!) personbästa till; 4,01, 4,07 och hon gled även över 4,13 och satte därmed ett präktigt personbästa. – Det gick bra i dag. Vädret var bra både sett till vindar och temperatur. Det var väldigt skönt att allting stämde och att hoppningen gick så bra. 

Vad tänkte du när du gled över 4,01? – Jag blev så glad eftersom jag kämpat med det i fyra år nu, säger IFK-aren. 

Vår största stjärna internationellt sett just nu - Spårvägen FK:s Daniel Ståhl - tog hem guldet i diskus efter ett kast på 67,80. Tvåa Simon Petersson (Upsala IF) stannade på 64,84 och trean Axel Härstedt (MAI) på 64,82. 

Charlotta Fougberg (Ullevi FK) segrade på 10 000 meter på tiden 35,13,39. Napoleon Solomon (Turebergs FK) vann herrfinalen på 29,07.

I höjdhoppet fick Jakob Thorvaldsson (IFK Lidingö) kliva upp överst på pallen efter tävlingens högsta hopp som mätte 2,13 meter. I damernas tresteg slog Aina Griksaite (Spårvägens FK) till med 13,70 meter och kammade hem guldet. I kula stötte Fanny Roos (Athletics 24Seven SK) 17,64 och fick också kliva upp överst på pallen. 

Ida Storm (MAI) hade längtat efter ett SM-guld i slägga. På fredagen fick hon det - i sista kastet och med tre centimeters marginal. Guldkastet mätte 65,61 meter mot tvåan Marinda Peterssons 65,58. – Det var nervöst och häftigt på samma gång. Jag är överväldigad, sa hon efteråt. 

I försöken på 100 meter slog Henrik Larsson (IF Göta Karlstad) till med svenskt juniorrekord dubbelt upp. Men i finalen fick han ge sig mot MAI:s Austin Hamilton som sprang in på imponerande 10,18 - men vinden mättes till 2,2 och det blev ingen ny rekordtid. Han var dock överlycklig efter loppet och kan nu sikta in sig på Finnkampen. Malin Ström (Bollnäs FIK) vann på damsidan på 11,62. 

Noterbart i övrigt är att Michel Tornéus vann kvalet i längdhopp på överlägsna 7,94 meter. Vi har anledning att hoppas på riktigt bra längder i finalen. 

Lördagen innehåller förutom stor invigning på Heden även en rad finaler; stav (herrar), slägga (herrar), 3000 m hinder (damer/herrar), 400 m (damer/herrar), spjut (damer), 1500 m (damer/herrar), 110 m häck (herrar) och 100 m häck (damer). 

Glöm inte följa oss på Instagram och Fecebook - där är vi på.... hela tiden!!

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se