Friskis och svettis

Friskis & Svettis satsar på svenskt rekord på SM

Visst hoppas vi på svenska rekord under Friidrotts-SM på Heden i augusti. På Friskis & Svettis i Helsingborg har man i alla fall siktet inställt. 

När Friidrotts-SM invigs den 26 augusti kommer det lysa rött på innerplan. Uppemot tusen deltagare från Friskis & Svettis iklädda röda t-shirts kommer nämligen stå för ett uppvärmningspass.

Det börjar redan lukta svenskt rekord…

– Ja, ambitionen är tusen deltagare. Det är ett runt och fint tal, ler Henrik Nilsson, styrelseledamot och spinninginstruktör i Friskis & Svettis och fortsätter:

– När frågan kom upp från riksidrottsförbundet och diskussionen tog fart så tänkte vi att vi ville stretcha det lite och slå något form av ett rekord. 

Deltagarna på passet under invigningen måste vara medlemmar i Friskis & Svettis. Det är väl egentligen det enda stora kravet förutom ett leende på läpparna. Varje deltagare betalar hundra kronor för att vara med.

Efter diverse omkostnader går varje krona av överskottet oavkortat till Barncancerfonden via Team Rynkeby, där Henrik Nilsson varit aktiv de senaste åren.

– Det stämmer. Jag har varit med som lagledare och cyklat till Paris tre år i rad fram till fjol. Det fina med Team Rynkeby och även Friskis & Svettis är att det inte finns något bolag med vinstintresse i bakgrunden. Alla pengar som Team Rynkeby samlar in går till forskningen av barncancer.

Varje år samlar Team Rynkeby in cirka 20 miljoner kronor över hela landet.

– Det känns fantastiskt bra att vi hittat ett upplägg under Friidrotts-SM där både Team Rynkeby och Friskis & Svettis finns med. Båda organisationerna är helt ideella. 

Under tisdagen fick de runt 5 000 medlemmarna i Friskis & Svettis ett brev om det rekordstora gympapasset på Heden och nu hoppas Henrik och kollegorna på stor uppslutning.

– Kan vi komma upp i 800 deltagare är det bra och blir vi tusen är det fantastiskt. Jag tror många ser det som en häftig grej att köra ett pass under direktsändning i tv och allt. Alla kommer bära röda tröjor och få goodie-bags. 

Vad blir det för slags träningspass?

– Det blir en ganska vanlig uppvärmning, ett klassiskt gympapass där man rör på sig. Det handlar om gemensam gympa och gruppträning och det ska vara mycket glädje inblandat. Det är också ett av våra ledord. 

Henrik Nilsson betonar att Friskis & Svettis inte är en träningsförening enbart för äldre. 

– Vi har nog fått den stämpeln men så är det verkligen inte. Vi är Sveriges största förening med 550 000 medlemmar. Vi hade ju kommit in i riksdagen om vi varit ett parti, säger han med ett skratt.

– Det fina är att allt är ideellt. Det läggs ner 10 000 funktionärstimmar och vi håller till exempel 1 500 spinningpass i veckan i hela landet.

Text: Torbjörn Dencker

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se