Khaddi Sagnia - en riktigt fighter!

Seger i ungdoms-OS 2010 och svenskt juniorrekord i tresteg 2012. Efter det var det tyst i två år. Khaddi Sagnias friidrottsliga framgångssvit fick ett abrupt slut på grund av ett avslitet korsband 2012. Men hon är en fighter och 2014 kom hon tillbaka.

Khaddi Sagnia har tränat friidrott sedan hon gick i femte klass, då upptäcktes hon av sin första tränare under skoltävlingen Angeredscupen i Göteborg. Hon drogs mellan lagandan i fotbollen och hennes individuella framsteg i friidrotten, en kamp som friidrotten till slut vann.

- Jag sprang ifrån alla på fotbollsplanen så våra motståndare började tackla mina ben för att stoppa mig. Min friidrottstränare blev såklart orolig eftersom skaderisken var så hög och jag insåg att jag behövde sluta spela, berättar Khaddi.

Khaddi är snabb, stark och spänstig, hon hade svårt att bestämma sig för vilken friidrottsgren hon skulle satsa på. År 2008 började hennes hjärta bulta lite extra för tresteg. Hon bestämde sig för att börja satsa, satte tydliga mål och det gick bra. Khaddi tappade snabbt räkningen på antalet medaljer, prestationer och de tävlingar som hon medverkat i. Men hennes största friidrottsliga framgång och starkaste minne kommer snabbt tillbaka.

252   - Det är definitivt guldet i Ungdoms-OS, men det var nervöst inför tävlingen. Jag körde ett träningspass några dagar innan och insåg i landningen att lådan inte var grävd eller krattad. Jag stukade foten och visste inte om det skulle hålla hela vägen. Väl på plats i OS tejpade vi foten och det kändes bra. När jag stod på ansatsen så förändrades allt, jag gick in i min bubbla!

Khaddi vann Ungdoms-OS och det med ett nytt juniorrekord. Två år senare slet hon av sig korsbandet, det ledde till operation och en lång tid av rehab. Motgångar, som hon idag inser, gjort henne stark. När hon 2014 kom tillbaka var det med ny kraft och nya mål. Hennes positiva inställning smittar av sig och hon är en inspiration för många på banan.

År 2015 har börjat på ett lysande sätt. Under Pallasspelen i Malmö smällde det till ordentligt då hon slog personligt rekord i både längdhopp med 6,66m och på 60m med 7,43sek. Och Khaddi siktar ständigt framåt. Nu i februari är det Inomhus-Junior SM i Friidrottens Hus som gäller och där hoppas hon putsa sina personbästa ytterligare.

- Jag tror många kommer sätta nya personrekord under IJSM, Göteborg har grymt bra banor. För egen del är det helt klart en fördel att tävla i Friidrottens Hus, jag tränar på banorna varje dag och känner till lokalerna.

Khaddi, som tävlar för Ullevi FK, ser fram emot ett starkt motstånd och om hon ställer upp i sprint hoppas hon utmanas av bland annat Caroline Sandsjö och Daniella Busk. Sen kommer familjen och vännerna för att heja vilket alltid är peppande.

- Jag hoppas på mycket publik, det betyder otroligt mycket när man hör applåder och känner stödet. Jag älskar när folk tittar på mig, det gör mig taggad!

253

IJSM är ett av Khaddis mål under 2015, hon hoppas även på Folksam Grand Prix den 5 september på Slottsskogsvallen. Gällande grenar så är det först och främst längd som gäller under 2015 men hon drömmer fortfarande om att komma tillbaka till tresteget. En långsiktig dröm är att få tävla i Rio.

- Visst hade det varit häftigt att komma med till OS i Rio 2016 men jag kommer inte lägga så stor press på sig själv. Jag skulle se det som ett tillfälle för att lära mig och se hur det fungerar under stora mästerskap.

Khaddis friidrottshistoria började på Slottsskogsvallens banor under Angeredscupen, var det slutar blir spännande att se. Hon är mitt uppe i sin friidrottsatsning och har potential till att nå riktigt långt. År 2015 kommer bli ett spännande år!

Khaddi bjuder in till IJSM >  

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se