Lokal favorit - Joni Jaako springer kanske SM på "hemmaplan"

 

Idag fick jag en pratstund med en f.d Tjalveaktiv, som sedan ett par säsonger tävlar för Hammarby IF. Snön vräker ner utanför arenan, och Joni ska köra ett banpass på SM-banorna. Pappa Timo är där , med tidtagururet, och det känns nästan "som förr".

Joni dök upp från "ingenstans", också kallat Finspång :-),  på sensommaren 2002 , och kom femma på USM i Huddinge på 400m. Efter en vinter med bra träning gjorde han 48.48 på 400m, och året därpå 47.04, och sprang Junior-EM.

Efter det har satsningen mer och mer varit inriktad på 800m, och det har hittills burit till bl.a ett SM-silver 2009 ,  SM-guld 2011 och flera Finnkamper. Personbästatiden på 1,47.01 gjorde han under 2011.

För säsongen 2012 var de stora målen både EM och OS, men en fotskada satte stopp.

Smärtan kom och gick, och Joni själv liksom flera terapeuter trodde nog inte att det var en allvarligare skada.

" - Jag fick göra en skelettröntgen, för att utesluta stressfraktur, och då visade det sig att båtbenet var rakt av ! Det konstiga var att det inte gjorde ont hela tiden. Ett tag gjorde det ont när jag gick, men inte när jag sprang, och ett tag var det tvärtom. Det gjorde aldrig ont när jag var stilla, som det sägs att det ska göra när man har en stressfraktur. "

Vi det laget hade han alltså nött på foten så länge att det var en riktigt allvarlig skada, och det var bara att lägga ned säsongen som inte hunnit starta, och vila rejält.

En lång period med vila, rehabträning , alternativ belastning och rejält med distanslöpning på mjukare underlag utomhus har nu gjort att han vågar se framåt igen.

" - Nu har jag precis börjat med en del riktiga pass på bana igen, och idag blir det faktiskt det första passet med snabbhetsuthållighet för vintern. Jag planerar att springa SM här i Stadium Arena, på 800m, och kanske också försöka kvalificera mig till inne-EM i Göteborg.

Jag får se hur träningen går framöver, och hur många tävlingar jag eventuellt kan få före SM, men jag behöver en del snabbhetsträning, och en del lopp med bra motstånd ."

Kanske är det så att Joni, som bor i Linköping, kommer att träna en del pass tillsammans med våra lokala sprinters för att hitta formen till SM. Flera möjliga sparringpartners finns.

När vi skiljs åt för dagen enas vi om att försöka samordna en del sådana pass framöver, och vi är nöjda med att åter se honom på "hemmabanan" inställd på att försöka springa riktigt bra på SM.

 

 

Fotot från NT:s arkiv på nt.se