Nya mästare skall koras till helgen

Ett stort grattis till Petter Olson som fått klartecken för start vid IVM i Portland, USA. Detta innebär samtidigt att han inte kan förlänga sin segersvit vid ISM och vi kommer att få kora en förstagångsmästare bland såväl kvinnor som män.
Petter har tillsammans med Fabian Rosenqvist dominerat svensk sjukamp under senare år och nu övergår favoritskapet i första hand till Hässelbys Fredrik Samuelsson som visat lysande form på sistone. Personrekordet 5625 från 2015 är av allt att döma synnerligen hotat. Vid IJSM i Växjö noterade hans innepers på häck och längd med 8.18 och 7.41.
 
323
 
Han lär dock få rejält motstånd om guldet. Speciellt trevligt är det att se Fredrick Ekholm tillbaks på banan i sin första mångkamp sedan 2014. Fredrick fick sitt stora genombrott med silvret vid UVM i åttakamp 2011. Sedan hare det varit en hel del skadebekymmer, bland annat fick han stå över hela utesäsongen 2015.
 
En varnande finger skall nog också höjas för Rasmus Carlsson, inte minst efter hans SM-brons i stav i Malmö senast (5.17m). Ett färskt innepers i kula (13.95m) talar också för att personrekordet 5454 (som SM-trea 2013) kommer att sättas under press.
 
Också på damsidan kommer vi att få en förstagångsmästare då Sofia Linde (vinnare de tre senaste åren) inte kommer till start. Det gör ej heller årets statistiketta (4320) Lisa Linell.Detta öppnar för en osedvanligt spännande och oviss kamp om SM-tecknet.
 
Malin Skogström har tvåa raka silver vid ISM-femkampen och borde därigenom kanske vara favorittippad. Det känns dock som det finns några som är ännu "hetare".
 

Unga Bianca Salming är klar statistiketta i startfältet med sina 4097 från Tallinn i februari. Hon lär dock få strid på kniven av Lovisa Östervall som var sjua vid JEM ifjol och tillika svensk seniormästare i sjukamp 2015 med 5548 poäng.

Lovisas personrekord i femkamp är "bara" 3885 poäng, men dagsformen talar för helt andra poängsummor. IJSM i Växjö bjöd på personrekord i såväl häck (8.63) som höjd (1.80m).
 
En riktig outsider finner vi i årets svenska mästarinne på häck (8.27 sek), Elin Westerlund. Det finns en mångkampsbakgrund även om det är ett tag sedan. Fixar hon bara till en något så när hyfsad kulstöt så kan hon vara med på allvar i medaljstriden
 
324

Emelie Nyman Wänseth och Bianca Salming vid UVM i Colombia

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se