Kastartjejerna på rask frammarsch

Ett av de bestående minnena från sommarens bägge mästerskapen i Gävle (JEM23) och Borås (JEM19) är kastartjejernas starka insatser.

I Borås gick samtliga tre diskuskasterskor till final. Tre av tolv alltså iförda den svenska dräkten. Caisa-Marie Lindfors hade länge grepp om bronset men blev slutligen nedpetad till den försmädliga fjärdeplatsen (53.08m). Ella Andersson blev åtta och Daniella Persson nia.

I Gävle upprepades denna bedrift då samtliga tre släggkasterskor gick till final. Grete Ahlberg var närmast pallen med sina 65.88m på femte plats. Även Emma Thor (sjua 63.10m) och Frida Bååth (åtta 62.57m) fick göra sex kast i finalen.

Vanessa Kamga var vårt på förhand största hopp i diskus efter sina 59.06 i säsongsöppningen. Det blev en slutlig femteplats på 55.48m, metern från bronsresultatet. Jakob Gardenkrans gick för första gången till final i sitt sista juniormästerskap och placerade sig även han femma i diskus (57.86m).

Wictor Petersson svarade för den totala svenska medaljskörden när han tog hem bronset i Gävle på 19.53m. Bara ett par dagar senare slog han till med hela 20.56 vid FGP i Varberg.

Wictor tävlar kommande helg i Lag-EM i Polen. Han Var dock så sugen att deltaga vid JSM att han bad oss flytta kulan till söndagen då han hunnit flyga hem! Tyvärr kunde vi inte lösa detta denna gång.

Det är verkligen roligt att se allt flera tjejer hävda sig i internationell konkurrens. Exempelvis Fanny Roos har ju placerat sig väldigt högt i en rad Diamond Leaguegalor i år. Ett bevis även på att kampen mot dopingen ger resultat. Nu för tiden får tjejer från västländer en sportslig chans att tävla på lika villkor. Annat var det under åttiotalet.

Och så gläds vi åt att få se Ragnar Carlsson tillbaks i släggringen igen efter avklarad hjärtmuskelinflammation. Läs mer på friidrott.se

 

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se