Välkomna till Friidrotts-SM på Stadion 24-26 augusti!

2012 är ett rejält jubileumsår för Stockholms Stadion som fyller 100 år och firar minnet av Solskensolympiaden 1912. Historiskt är Stadion SM-arenan nummer ett och det blir nu 49:e gången som Friidrotts-SM avgörs på arenan och första gången var just 25–26 augusti 1912.

Ett av de mest minnesvärda SM-ögonblicken är Gunder Häggs fantastiska 1500 m-lopp i 1941 års mästerskap då han inför 21.000 åskådare satte världsrekord med 3.47,6. Att Stadion lockar fram det bästa ur de aktiva finns det många exempel på. Senast SM arrangerades i huvudstaden var 1998 då det sattes ett svenskt rekord tre juniorrekord och åtta mästerskapsrekord. Då vann också Susanna Kallur sin första SM-titel på 100 meter häck.

Stockholms Stadion är svensk friidrotts nationalarena och här avgörs årligen Diamond League tävlingen DN Galan och 2013 kommer också Finnkampen tillbaka. Stadion är dessutom den arena i världen med flest världsrekordnoteringar – hela 83 stycken!

SM 2012 kommer naturligtvis uppmärksamma och hylla den anrika traditionen men samtidigt erbjuda det mest moderna och tekniskt avancerade Svenska Mästerskapet någonsin. Det blir musik, presentationer, flera speakers som samverkar, en högklassig produktion på Stadions nya videoskärm och tävlingarna livesänds på Internet.

På arenan får vi se de etablerade stjärnorna Carolina Klüft, Christian Olsson, Emma Green Tregaro och Johan Wissman men också den nya svenska friidrottsgenerationen med Angelica Bengtsson, Moa Hjelmer och Johan Rogestedt.

SM arrangeras av Stadionklubbarna som består av Stockholms tolv bästa friidrottsklubbar: Bromma, Hammarby, Hellas, Huddinge, Hässelby, Lidingö, Spårvägen, Studenterna, Sundbyberg, Tureberg, Täby och Väsby.

Välkommen till Stockholms Stadion!