113 år av svenska mästerskap i terräng

Det var ju skönt att vi nu fick möjlighet att arrangera Terräng-SM även i år, 2020. Vi kommer därmed att ha genomfört svenska mästerskap i terränglöpning i obruten följd ända sedan den första upplagan av Terräng-SM 1907. Vare sig världskrig, spanska sjukan, ekonomiska depressioner, politiska kriser eller andra orosmoln har stoppat Terräng-SM:s genomförande. Detta och mycket annat matnyttigt kan man konstatera genom att läsa Erik Wigers förträffliga bok, ”Svenska mästerskapen i friidrott 1896-2005”.

Sträckorna har varierat något över åren. 1907 var det 8 km som gällde. Denna sträcka löptes t.o.m. 1962. Därefter sprangs 12 km ända fram till förra årets upplaga i Umeå, då 12:an byttes ut mot 10 km. Parallellt med 8 km infördes en kortare bana 1940, 4 km, som har sprungits ända till idag, med undantag för säsongerna 1963-67 och 1975-76. Lagtävlingar infördes 1909. Stora namn på 8:an genom åren var Edvin Wide och Henry Kälarne med 5 vinster var. På den yngre sträckan, 4 km, hittar man bland andra Arne Andersson på 40-talet och mer i nutid, sträckans stora dominant Claes Nyberg med 7 raka segrar i slutet av förra seklet. Andra dominanter har varit Jonny Danielsson, Mustafa Mohamed, Lasse Ericsson, Jan Hagelbrand. Tolvans kung var utan tvekan Lars-Erik Nilsson som tog sex raka segrar på 80-talet. Bland andra stjärnor hittar vi Dan Glans, Göran Högberg, och Bengt Persson.

Terrängresultat är svåra att jämföra, då banlängden och banans beskaffenhet kan variera högst avsevärt, men visst har löpningen gått framåt. På 40- och 50-talen var tiderna regelmässigt på över 13 minuter på 4 km och idag vinner man högst sällsynt på en tid över 12 minuter.

Nu har jag bara redovisat herrar. Damerna kom inte med i leken förrän 1965 (lag 1968) och då var det 4 km som erbjöds. Innan dess ansågs det kanske vara alldeles för krävande eller osedligt att springa omkring i skogen och tävla för damerna. Vi får betänka att någon längre sträcka för damerna än 1 500m inte infördes på OS-programmet förrän 1984! 8 km för damerna i Terräng-SM infördes parallellt med korta banan 1985. Och idag, springer herrar och damer åtminstone på seniornivå samma sträckor. De främsta namnen på korta banan har Inger Knutsson, 5 segrar, och Malin Ewerlöf med 4 segrar varit. 8:an har dominerats av Marie Söderström-Lundberg, 4 segrar, Camilla Benjaminsson och Midde Hamrin.

Jag lovade nästan att fylla på med information från 2006 och framåt, så här kommer den. När det gäller herrarna är det närmast dubbelsegrarna som borde uppmärksammas, alltså sådana som vunnit både korta och långa banan samma år. Sådana har vi ett antal av. Det blev förstås lättare när tävling gick från en till två dagar. Under perioden från 2006 har vi fem löpare som lyckats med det, Adil Bouafif, Adhanom Abraha och Napoleon Solomon lyckades med det två gånger var och Henrik Skoog och Mustafa Mohammad varsin gång. Noteras bör också att Mustafa Mohamed är uppe i totalt 6 segrar på långa banan, hittills, fyra av dem i rad. Till dem kan läggas två segrar på korta banan.

På damsidan är det fem löpare som har lyckats vinna båda sträckorna samma år. Mest framgångsrik har Meraf Bahta varit, som tagit fyra dubbelsegrar följt av Isabellah Andersson med tre. Hanna Karlsson, Ulrika Johansson och nu senast Samrawit Mengsteab har en dubbelseger var.

/Johan Engholm