Kort häck

Kort häck

Den korta häcken är faktiskt den enda grenen där båda årets svenska mästare står på startlinjen. De båda springer i M22 respektive K22.

M22

Max Hrelja är svensk mästare 2020 tillika regerande mästare i JSM. Han gör nu sitt sista JSM och går in som favorit då han i år sprungit på Sverigebästat 13.88 i stark motvind. Bakom honom finns lika klara tvåan Staffan Risberg som i år sänkt sig med över en sekund till 14.55! I medaljstriden finns även Philip Stömne (15.05 och silver förra året i P19), David Adrian (15.45) och Viktor Wahlén Diederichsen (15.45).

P19

Ett större startfält hittas i P19 där fjolårets mästare Carl af Forselles toppar statistiken på 14.11. Tätt efter honom är det superjämnt mellan fyra löpare som alla har ett årsbästa inom 0.01! Bäst av de fyra är Benjamin Tinglöf (14.28 i motvind). SM-bronsmedaljören på 100m slätt Thomas Jones har i år sprungit på 14.29. Samma tid som Jonathan Håkansson som sänkt sig med en halv sekund i år och Sidrak Afework vars 14.29 är ett i raden av flera lopp i sommar som varit under förra årets pers och han har helt klart har hittat en ny nivå. Det gör 110m häck i P19 hyperintressant och kampen om medaljerna är oviss inför helgen.

P17

Förra året vann Markus Moberg guld i P16 på 14.38 och har i år gått under 14 sekunder med 13.84. Att springa snabbare än 14 sekunder är han ensam om i startfältet och tvåa på årsbästastatistiken är Hannes Egonsson som tog silver förra året. I år har han gjort 14.19 och är knappa 2 tiondelar före fjolårstrean Nils Thorin som sprungit på 14.38. Andra utmanare om medaljerna är Nils Ekström (14.44) och hemmalöparen Oliver Nilsson (14.68).

K22

I en jämn SM-final förra helgen var Lovisa Karlsson först i mål på 100m häck. Klockan stannade på 13.67 och hennes första SM-guld var ett faktum. Förra året vann hon dock JSM och har nu möjlighet att ta hem guldet första året i K22. Hennes tuffaste konkurrent är förra årets silvermedaljör i K22 Amanda Holmberg som i SM-finalen sprang på 13.89 och blev 4a. En ny tuff duell mellan de båda är att vänta. Även Tess Hertz Saebbö kan blanda sig toppstriden om hon närmar sig sitt pers från förra året. Hennes enda lopp i år slutade i en diskning så det är lite oklart vart hon står formmässigt.

F19

Bronsmedaljören från den jämna SM-finalen förra helgen var Julia Wennersten som även toppar årsbästalistan på 13.63. Närmast bakom har Maja Maunsbach (brons förra året) sprungit på 13.94 och Julias klubbkamrat Ebba Åhman på 14.04 (guld förra året i F17). Alla 3 tjejerna sprang faktiskt SM-finalen så det är verkligen en tuff klass att befinna sig i.

F17

Ytterligare en av de 6 tjejerna som sprang SM-finalen och dyker upp i Linköping i helgen är Katharina Gråman. Med 13.61 i år är hon överlägsen i klassen och toppar statistiken med nästan en sekund före Alma Flygt (14.56). Fjolårets vinnare var Clara Fallenius som även vann mångkampen i Ljungby tidigare i sommar. I år ligger hon trea i statistiken med 14.69. Under 15 sekunder har också Julia Håkansson (14.99) varit i år och hon har dessutom ett fint personligt rekord på 14.64.

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se