Joel Groth, en idrottsman som bestämt sig! - ett porträtt.

Av Johan Storåkers

 

Arbråsonen Joel Groth har haft ett fantastiskt år så här långt med personliga rekord på 100, 200 och 400 meter samt 400 meter häck. Jag har under en tid följt Joel som överledare vid landskamper och även när jag besökt tävlingar i Sverige. Vidare har jag fört samtal med Joel och hans tränare, den ambitiöse Hansa Näsman. En sak är tydlig. Både adept och tränare har bestämt sig för att göra en seriös satsning och är beredd att genomföra det hårda arbete som krävs för att Joel ska bli en framgångsrik sprinter under flera år. För att nå framgång i friidrott är det oerhört centralt att ha en stark drivkraft och mental förmåga. Du måste vara beredd att slita hårt under lång tid för att nå din högsta förmåga inom den olympiska huvudidrotten. En som har rätt inställning är Bollnäs FIK:s Joel Groth och han är bra uppbackad av tränare Hansa Näsman.

 

- Sedan i vintras satsar jag på idrotten fullt ut. Jag har slutat arbeta och lägger upp hela dagen med sömn, kost och annat med inriktning på träningen. Det är viktigt med fokusering både före och efter passet. Jag har följt min plan i år och när det du gör något ordentligt blir det resultat, framhåller Joel med anledning av årets framgångar.

 

Även tränaren Hansa Näsman har tydliga förklaringar till varför Joels 2015 har varit så framgångsrikt.

 

- Joel är en seriös satsande idrottsman och han förstår idrotten med det arbete som krävs. Han är lyhörd och seriös. Det är tydligt att han har rätt förutsättningar för speciellt lång sprint och lätt att ta till sig träning. Grundfysiken hos honom är bra och han har goda anatomiska förutsättningar samt springer högt i löpningen. I år har vi lagt till vissa parametrar i träningen och ökat omfattningen. Vi har kört häcklöpning en till två gånger i veckan och det har stimulerat Joels frekvens i löpningen och hans koordinativa förmåga. Träningen har delats upp i treveckorscykler där vi under en vecka inriktat oss på en speciell träningsegenskap.

 

Det är med stor tillförsikt som Joel ser fram emot Friidrotts-SM i Söderhamn där han är regionens stora hopp. Han kommer att deltaga på 400 meter häck och eventuellt på 100 meter.

 

- Jag hoppas att det blir en riktig bra tävling och folkfest. Det är medalj och att prestera ett bra resultat som jag siktar på. Jag känner mig i riktigt bra form så SM ligger helt perfekt. 400 meter häck blir en utmaning då det är mitt tredje lopp någonsin. Det kan gå jättebra eller bli helt fel.

 

För oss friidrottsvänner är det tydligt att Joel Groth har många egenskaper som krävs av en elitidrottsman. Han är ambitiös, har fysisk talang, är beredd att lägga ner det arbete som krävs och har en ambitiös tränare. Vidare är han mottaglig för hård träning och har valt rätt sträcka med 400 meter häck om han vill lyckas på den internationella scenen. I helgen kan det bli ett manligt 400 meter häcklopp att minnas länge och det kommer sedan säkert följa flera framgångsrika år för Arbråsonen som representerar Bollnäs FIK!

 

Personfakta:

 

Namn: Joel Arvid Groth

 

Född: den 14 maj år 1991

 

Familj: Pappa, mamma, två systrar och sambo

 

Klubb: Bollnäs FIK

 

Tränare: Hansa Näsman

 

Personliga rekord:

100 meter: 10.31, Skara den 6 juni år 2015

200 meter: 20.96, Sollentuna den 7 juni år 2015

400 meter: 46.57, Stockholm den 30 juli år 2015

400 meter häck: 51.83, Göteborg den 3 juli år 2015

 

Främsta meriter:

SM-silver 200 meter 2013

Junior-SM guld 200 meter 2013

Ett antal landslagsuppdrag, till exempel Lag-EM 2015.

 

Oanad talang:

Joel är bra på att skriva dikter.

 

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se