Han vet allt om friidrott....

Det han inte vet om friidrott är inte värt att veta. Men så har han också sysslat med det på olika nivåer i snart 50 år.

– Ja, man kan nog påstå att friidrotten blivit en del av mitt liv, säger Miro Zalar. Han började med stavhopp när han var 16 år. Det har sedan dess bland annat blivit åtta SM-guld. 1986 slog han också det svenska rekordet när han hoppade 5.70. När den aktiva karriären var över tog sig Miro an tränarrollen och såg bland annat till att stavhoppare som Peter Widén och Patrik Klüft (tidigare Kristiansson) kom att tillhöra den svenska  eliten. Sedan 2001 är han uppskattad friidrottsexpert på Radiosporten. Miro har naturligtvis synpunkter på dagens svenska friidrott.

– Det är spännande just nu. Det var inte så länge sedan intresset för friidrott var svalt. Media gnällde mest, men nu är det helt andra tongångar, säger Miro. En del svenska stjärnor har tänts på senare år.

– Ta bara en tjej som Lovisa Lindh på 800 meter. För ett drygt år sedan var hon i princip okänd. Nu har han gjort tider som placerar henne på tio-i-topp-listan över världens 800-meterslöpare, säger Miro och fortsätter:

– Så har vi en kille som diskuskastaren Daniel Ståhl, som redan  tillhör den ypperst världseliten, konstaterar Miro. Den han dock vurmar mest för är en stavhoppare - 17-årige Armand Duplantis, som vid en Diamond League-tävling hoppade 5.90 och slog svenskt rekord.

– När jag var så gammal som Armand är nu hade jag ju knappt lärt mig hur man får staven att böja sig, så man får den katapult-effekt som krävs för att överhuvudtaget kunna hoppa, säger Miro. Det finns en hel del anledningar till varför Duplantis är så bra i så ung ålder.

– Tror de främst beror på att är att han har så bra teknik och fysik, säger Milo. Sista helgen i augusti är det dags för SM på Heden, en friidrottsarena som Miro är väl bekant med.

– Ja, där har jag varit många gånger, både som aktiv och ledare. En bra arena, till en del beroende på att den omges av vallar. Det gör att det sällan blåser särskilt mycket på Heden. Det gynnar inte minst stavhopparna, säger Miro.Walle Holmberg

Denna sida är ett arkiv som inte uppdateras. För aktuell information, besök smfriidrott.se